تومور مغزی توده یا رشد سلول های غیر طبیعی در مغز فرد است. انواع مختلفی از تومورهای مغزی وجود دارد. برخی از تومورهای مغزی غیرسرطانی (خوش خیم) و برخی از تومورهای مغزی سرطانی (بدخیم) هستند. تومورهای مغزی میتوانند از مغز فرد شروع شوند (تومورهای مغزی اولیه)، یا سرطان میتواند در قسمتهای دیگر بدن فرد شروع شود و به عنوان تومورهای مغزی ثانویه (متاستاتیک) به مغز گسترش یابد. سرعت رشد تومور مغزی میتواند بسیار متفاوت باشد. سرعت رشد و همچنین محل تومور مغزی تعیین میکند که چگونه بر عملکرد سیستم عصبی فرد تأثیر میگذارد. گزینههای درمان تومور مغزی به نوع تومور مغزی شما و همچنین اندازه و محل آن بستگی دارد.
علائم
علائم و نشانه های تومور مغزی بسیار متفاوت است و به اندازه، محل و سرعت رشد تومور مغزی بستگی دارد. علائم و نشانههای عمومی ناشی از تومورهای مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- شروع جدید یا تغییر در الگوی سردرد
- سردردهایی که به تدریج بیشتر و شدیدتر می شوند
- حالت تهوع یا استفراغ بی دلیل
- مشکلات بینایی، مانند تاری دید، دوبینی یا از دست دادن دید محیطی
- از دست دادن تدریجی حس یا حرکت در بازو یا پا
- مشکل در تعادل
- مشکلات گفتاری
- احساس خستگی بسیار
- سردرگمی در امور روزمره
- مشکل در تصمیم گیری
- ناتوانی در پیروی از دستورات ساده
- شخصیت یا رفتار تغییر می کند
- تشنج، به خصوص در افرادی که سابقه تشنج ندارند
- مشکلات شنوایی
علل ایجاد تومورهای مغزی
تومورهای مغزی که از مغز شروع میشوند.
تومورهای اولیه مغز از خود مغز یا در بافت های نزدیک به آن، مانند غشای پوشاننده مغز (مننژ)، اعصاب جمجمه، غده هیپوفیز یا غده صنوبری منشأ میگیرند. تومورهای مغزی اولیه زمانی شروع میشوند که سلول های طبیعی تغییراتی (جهش) در DNA خود ایجاد می کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد. جهش ها به سلول ها می گویند که به سرعت رشد کرده و تقسیم شوند و زمانی که سلول های سالم می میرند به زندگی خود ادامه دهند. نتیجه توده ای از سلول های غیر طبیعی است که تومور را تشکیل می دهد.
در بزرگسالان، تومورهای مغزی اولیه بسیار کمتر از تومورهای ثانویه مغزی هستند که در آن سرطان از جای دیگری شروع شده و به مغز گسترش می یابد.
انواع مختلفی از تومورهای اولیه مغز وجود دارد. هر کدام نام خود را از نوع سلول های درگیر گرفته اند. مثالها عبارتند از:
گلیوما. این تومورها از مغز یا نخاع شروع می شوند و شامل آستروسیتوما، اپاندیموم، گلیوبلاستوما، اولیگوآستروسیتوما و الیگودندروگلیوما هستند.
مننژیوم. مننژیوم توموری است که از غشاهایی که مغز و نخاع شما را احاطه کرده اند (مننژها) ایجاد می شود. بیشتر مننژیوم ها غیرسرطانی هستند.
نوروم آکوستیک (شوانوما). اینها تومورهای خوش خیمی هستند که روی اعصاب کنترل کننده تعادل و شنوایی منتهی به گوش داخلی به مغز ایجاد می شوند.
آدنوم هیپوفیز اینها تومورهایی هستند که در غده هیپوفیز در پایه مغز ایجاد می شوند. این تومورها می توانند بر هورمون های هیپوفیز تأثیر بگذارند و در سراسر بدن تأثیر بگذارند.
مدولوبلاستوما. این تومورهای سرطانی مغزی بیشتر در کودکان دیده می شوند، اگرچه ممکن است در هر سنی ایجاد شوند. مدولوبلاستوما از قسمت تحتانی پشت مغز شروع می شود و تمایل دارد از طریق مایع نخاعی پخش شود.
تومورهای سلول زایای. تومورهای سلول زاینده ممکن است در دوران کودکی ایجاد شوند، جایی که بیضه ها یا تخمدان ها تشکیل می شوند. اما گاهی اوقات تومورهای سلول زایای دیگر قسمت های بدن مانند مغز را تحت تاثیر قرار می دهند.
کرانیوفارنژیوم. این تومورهای نادر در نزدیکی غده هیپوفیز مغز شروع می شوند که هورمون هایی ترشح می کند که بسیاری از عملکردهای بدن را کنترل می کنند. همانطور که کرانیوفارنژیوما به آرامی رشد می کند، می تواند غده هیپوفیز و سایر ساختارهای نزدیک مغز را تحت تاثیر قرار دهد.
سرطانی که از جای دیگری شروع می شود و به مغز سرایت می کند
تومورهای مغزی ثانویه (متاستاتیک) تومورهایی هستند که در نتیجه سرطانی ایجاد می شوند که در جای دیگری از بدن شما شروع می شود و سپس به مغز شما گسترش می یابد (متاستاز).
تومورهای ثانویه مغزی اغلب در افرادی رخ می دهد که سابقه سرطان دارند. به ندرت، تومور متاستاتیک مغز ممکن است اولین علامت سرطان باشد که در جای دیگری از بدن شما شروع شده است.
در بزرگسالان، تومورهای مغزی ثانویه بسیار شایع تر از تومورهای مغزی اولیه هستند.
هر سرطانی می تواند به مغز سرایت کند، اما انواع رایج آن عبارتند از:
- سرطان پستان
- سرطان روده بزرگ
- سرطان کلیه
- سرطان ریه
- ملانوما
عوامل خطر
در بیشتر افراد مبتلا به تومورهای اولیه مغزی، علت تومور مشخص نیست. اما پزشکان عواملی را شناسایی کرده اند که ممکن است خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش دهد.
عوامل خطر عبارتند از:
قرار گرفتن در معرض تشعشعات. افرادی که در معرض نوعی تشعشع به نام پرتوهای یونیزان قرار گرفته اند، خطر ابتلا به تومور مغزی را افزایش می دهند. نمونه هایی از پرتوهای یونیزان شامل پرتودرمانی است که برای درمان سرطان و قرار گرفتن در معرض تشعشعات ناشی از بمب های اتمی استفاده می شود.
سابقه خانوادگی تومورهای مغزی بخش کوچکی از تومورهای مغزی در افرادی با سابقه خانوادگی تومورهای مغزی یا سابقه خانوادگی سندرم های ژنتیکی که خطر ابتلا به تومورهای مغزی را افزایش می دهند، رخ می دهد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر علائم و نشانههای مداومی دارید که نگران شما هستند، با پزشک خود قرار ملاقات بگذارید.
!درباره راه های تشخیص تومور مغزی بیشتر بخوانید
- ۰۱/۰۲/۲۵